miercuri, 8 iulie 2015

Fractura de col femural

Fractura de col femural este una dintre afectiunile specifice varstei a treia, importanta prin consecintele ei atat imediate, cat si pe termen lung. Ea apare mai frecvent la femei decat la barbati, fiind in relatie directa cu osteoporoza, care fragilizeaza oasele, predispunandu-le la fracturi. Femeile in varsta sunt cele mai afectate, deoarece pe langa osteoporoza senila se adauga si osteoporoza endocrinologica, postclimacterica. Fractura de col femural poate fi, la un varstnic, chiar fatala… Un accident precum fractura de col femural duce la imobilizarea sa. Intr-un cuvant, starea lui se poate deteriora continuu.





Cauza cea mai frecventa a fracturii de col femural este deteriorarea calitatii osului in cadrul procesului normal de imbatranire. Pentru a impiedica acest lucru, se recomanda, in primul rand, un mod de viata activ, cu practicarea a minim 30 minute de miscare usoara zilnic, consumul de lactate, minim 500 ml lapte, 150 g branza de vaci zilnic, o dieta bogata in fructe si legume, un regim de insorire moderat.

Daca exista o tulburare de tranzit ce impiedica absorbtia calciului – o forma de malabsorbtie, colita, diaree cronica – se recomanda administrarea unor suplimente de calciu cu vitamina D3 sau a unor forme de calciu injectabil. In plus, se recomanda evitarea alimentelor sau toxicelor ce impiedica absorbtia calciului: cafeaua, cacaua, fitatii din cereale.

Semnele fracturii de col

Evolutia si prognosticul depind de afectiunile anterioare ale pacientului si abia apoi de tipul fracturii, cu sau fara deplasare. Cu cat un pacient este mai tarat, cu atat prognosticul vital va fi mai sumbru, fractura de col putand decompensa un diabet zaharat, o insuficienta cardiaca sau o alta afectiune cronica.

Fracturile fara deplasare au o evolutie mai buna, desi nu sunt intotdeauna scutite de complicatii tardive; fracturile cu deplasare nu se vor consolida niciodata fara tratament, si chiar dupa un tratament bine efectuat, pot evolua catre o complicatie.
In functie de deplasarea fragmentelor osoase, fracturile de col pot fi incomplete sau angrenate, cu impactarea fragmentelor osoase – se infunda unele in altele – si fracturi cu deplasarea capetelor osoase, cele mai multe incadrandu-se aici. In fracturile incomplete sau fara deplasare semnele sunt discrete. Apare usoara durere in regiunea inghinala, cu impotenta functionala partiala a membrului inferior afectat, piciorul aflandu-se intr-o usoara rotatie catre exterior, ce poate fi corectata de pacient. In fracturile complete cu deplasare durerea este intotdeauna prezenta si intensa, amplificata de palpare si de incercarea de mobilizare pasiva a piciorului. Pacientul nu poate ridica calcaiul de pe pat. Piciorul afectat este tras catre medial, rotit extern si mai scurt. La palpare, in regiunea inghinala se simte o formatiune tumorala ce nu este altceva decat capatul distal al colului femural ce se roteste extern.
Tratamentul
Daca pacientul este prea bolnav pentru a putea suporta o operatie, solutia este tratamentul functional si mobilizarea precoce a lui, la doua – trei saptamani de la accident, in conditiile combaterii durerii. Se evolueaza, astfel, catre o pseudoartroza, pe principiul ca mai bine salvam viata, daca nu putem salva functia piciorului. Se aplica acest procedeu la pacientii grav bolnavi, fiind insa folosit extrem de rar.
Interventia chirurgicala
Multi ortopezi afirma ca dintre toate fracturile, cele de col femural sunt cel mai dificil de tratat. Pacientii varstnici, cu afectiuni cronice preexistente, condamnati la imobilizare la pat de o astfel de boala, sunt practic salvati de o interventie chirurgicala. Simpla imobilizare la pat ar putea fi folosita la pacientii cu fracturi fara deplasare, dar este o metoda nesigura si implica o imobilizare prelungita, asa incat nu se foloseste.
95% dintre pacienti sufera interventii chirurgicale in cazul fracturilor de sold, peste 70% necesita recuperare medicala dupa operatie si pana la 30% nu mai pot avea un mod de viata independent.
Posibile complicatii
In tratamentul chirurgical se face osteosinteza cu suruburi sau se poate proteza capul femural in intregime. In urma fracturii de col femural, starea pacientului se poate deteriora nu doar ca urmare a afectiunii propriu-zise, dar si ca urmare a complicatiilor. Acestea pot aparea imediat dupa accident, cum sunt socul si trombembolia, sau tardiv. Complicatiile tardive se pot datora imobilizarii prelungite – escarele, bronhopneumonia, infectiile urinare, tromboflebitele – sau se pot datora afectiunii ortopedice. Pseudoartroza apare dupa fracturile de col cu deplasare, chiar si corect tratate, si consta in ramanerea neconsolidata a fracturii, cu evidentierea radiologica a fragmentelor individuale de col la sase luni de la accident. Necroza aseptica de cap femural impune inlocuirea capului femural cu o proteza costisitoare. Coxartroza posttraumatica apare tardiv, impunand aplicarea unei proteze totale de sold.
Metode de preventie 
Ca sa prevenim interventia chirurgicala, trebuie sa avem grija de sistemul nostru osos. Cum putem face asta? In primul rand, avand grija sa adoptam o dieta bogata in proteine, in vitamina D si calciu (lactate, cruditati, seminte, preparate pe baza de soia), practicand exercitiu fizic zilnic, evitand consumul in exces de alcool si tutun. De asemenea, orice adult peste 40 ani trebuie sa fie constient ca orice fractura poate fi un semnal de avertizare pentru osteoporoza. Asadar, el trebuie sa-si faca testele necesare pentru a vedea daca sufera de aceasta afectiune si de a urma un tratament corect. La momentul de fata sunt disponibile numeroase medicamente care scad riscul fracturilor de fragilitate cu 50%, chiar dupa primul an al unui tratament corect administrat.
caminarmonia.blogspot.ro